BluePink BluePink
XHost
Gazduire site-uri web nelimitata ca spatiu si trafic lunar la doar 15 eur / an. Inregistrare domenii .ro .com .net .org .info .biz .com.ro .org.ro la preturi preferentiale. Pentru oferta detaliata accesati site-ul BluePink

 

Tehnologie Web

Serviciul Web Extranet

 

                  Introducere

                    Strategia propusa nu se refera la algoritmul general de dezvoltare a societatii informationale, ci, in mod exclusiv, la acele aspecte, asociate generic in termenul IAP (sau "e-Administratie"), care se refera la utilizarea metodelor specifice tehnologiei informationale in modernizarea administratiei noastre si care cuprinde urmatoarele categorii de actiune:
a) informatizarea, desemnata pentru cresterea eficientei operationale in cadrul organismelor administratiei publice centrale si locale;
b) informatizarea serviciilor avand ca beneficiari cetatenii si agentii economici, fapt care implica adesea integrarea serviciilor prestate de administratia publica centrala si locala;
c) asigurarea accesului la informatii prin tehnologii informationale pentru utilizatorii finali ai serviciilor administratiei publice centrale.
                   Pana in prezent computerizarea aplicata de organismele administratiei publice centrale a fost cu precadere de primul tip si, in general, a functionat sub o responsabilitate sectoriala, la nivel de departament/agentie/minister sau doar la nivelul administratiei publice centrale.

                    Extranet-ul reprezinta o extindere a Intranet-ului companiei si permite anumitor clienti sa acceseze informatii confidentiale, pe baza unui User ID si a unei parole.
                      Astfel, aveti posibilitatea de a accesa oricand situatia productivitatii agentiei dumneavoastra.

                    În mod normal, organizatiile permit utilizatorilor din Intranet să aibă acces la Internet prin intermediul server-elor (firewall, proxy etc.) care oferă un schimb de informatii securizat. Dacă o parte dintr-un Intranet este accesibil clientilor, partenerilor, furnizorilor etc. din afara companiei atunci putem spune că acea parte se numeste Extranet.

                                                                                                          

                     Reteua extranet a administratiilor publice locale

                    Reteaua extranet care se preconizeaza sa fie creata va fi un multifurnizor virtual de tip IP (furnizor de informatii) dedicat administratiei publice locale, realizata printr-un contract de interconectare intre furnizori.
                    Reteaua extranet va fi creata prin trecerea in revista a furnizorilor ce garanteaza servicii de un nivel standard IP minim si interoperabilitate totala intre autoritatile administratiei publice centrale, folosind serviciile de tip IP ale oricaruia dintre furnizorii de pe lista.
                    Contractul de interconectare si interoperabilitate dintre furnizori este identic din punct de vedere tehnic si managerial cu cel pe baza caruia functioneaza Internetul. Pentru toate aceste scopuri si intentii reteaua este echivalenta cu o retea Internet privata pentru administratia publica.
                    Pentru a patrunde pe lista furnizorii vor trebui sa indeplineasca cerinte de natura economica, de acoperire teritoriala si de nivel standard minim impus al serviciilor garantate.
                  Autoritatile administratiei publice locale isi vor alege furnizorul de servicii de pe lista, folosind propriile criterii la compararea ofertelor de pe piata, asigurand garantia nivelului serviciilor si a interoperabilitatii cu toate celelalte administratii.
                    Integrarea retelei extranet cu retelele existente se va face respectand acelasi model. Managerii retelelor judetene, de exemplu, vor fi considerati fie ca facand parte din lista, fiind integrati deci automat in reteaua extranet, fie drept clienti ai unora dintre furnizorii de pe lista. Reteaua unica a administratiei publice va fi astfel considerata in mod special, conform acestui model, ca furnizorul de servicii de acces la organismele administratiei publice centrale.
                    In acest context fiecare administratie publica locala poate selecta o retea la care sa se conecteze, dintre cele incluse in sistemul national de interconectare, fara sa prejudicieze capacitatea sa de a oferi serviciile specificate la nivel national tuturor celorlalte organisme ale administratiei publice centrale.

                                                                                         

                    Extranet VPN

                   Spre deosebire de Intranet, care este relativ izolat, Extranetul este destinat comunicarii mai largi, nu numai cu angajatii aflati la distanta, ci si cu partenerii, clientii si furnizorii.
                   Securizarea unei astfel de retele de dimensiuni mari necesita indrumari si instrumente adecvate. Un Extranet VPN trebuie sa ofere o ierarhie a securitatii si accesarea datelor confidentiale sa se faca sub cel mai strict control. Trebuie sa protejeze toate aplicatiile, inclusiv cele ce folosesc TCP si UDP, cum ar fi RealAudio, FTP, etc.; aplicatii de firma, ca SAP, BAAN, PeopleSoft, Oracle, etc.; si aplicatii dezvoltate in cadrul firmei in Java, Active X, Visual Basic, etc.
In plus, o solutie Extranet VPN trebuie sa fie versatila - majoritatea retelelor firmelor sunt eterogene si cu numeroase sisteme mai vechi, si inter-operabiliatatea trebuie sa fie maxima.
                    Principalul obiectiv al unui Extranet VPN-ului este sa se asigure ca datele secrete ajung intacte si exact la persoana careia ii sunt adresate, fara riscul de a expune resurse protejate unor eventuale amenintari.
Elementele de securitate dintr-un VPN pot fi ierarhizate in diferite moduri, dar in cazul unui Extranet VPN, toate aceste componente - criptare, autentificare si controlul accesului - trebuie sa fie strans integrate intr-un perimetru de securitate.

                    Extranet/Acces limitat

                    Aceasta sectiune este destinata exclusiv clientilor Netex. Pentru a accesa spatiul alocat proiectului dumneavoastra va rugam sa trimiteti un e-mail la helper@ntx.ro pentru a contactacta unul din tehnicienii nostri .HELPer care se va ocupa de proiectul dumneavoastra. Veti primi un username si o parola care va trebui sa le introduceti in fereastra care va va aparea in momentul in care accesati link-ul care l-ati primit in e-mailul de confirmare a accesului la extranet-ul Netex.

                                                                           

                    Extranet pentru informatie europeana

                    La inceputul anului 2003 Delegatia Comisiei Europene in Romania a lansat un nou produs de comunicare electronica: extranet.infoeuropa.ro. Acest instrument este pus la dispozitia Retelei de Multiplicatori de Informatie Europeana pentru a facilita cooperarea, dezvoltarea de parteneriate, partajarea resurselor electronice. Cei care beneficiaza de acces la Extranet (prin parola) sunt simultan beneficiari si furnizori de informatie.
                    Interfata are ambitia de a reuni,intr-un spatiu virtual, persoanele si organizatiile care se ocupa de informatia europeana, facilitand astfel cooperarea intre acestea. Sistemul de navigare este intuitiv iar aplicatia este disponibila in limba romana. In plus, comunicarea intre utilizatori este facilitata de optiunea de a primi si trimite mesaje e-mail in cadrul unor grupuri de discutii predefinite.
                    Continutul este organizat in capitole: